Get Adobe Flash player

Антибебе кампанията в България

antibebe Антибебе кампанията в БългарияНапоследък обществото ни е разтърсено от почти ежедневните новини за родилки и бебета на няколко часа или дни, загубили живота си. В интернет и по улични протести се издигат лозунги, обвиняват се лекари, излъчват се интервюта с близки на починалите. Създава се впечатлението, че досега бременни жени, родилки и бебета никога не са умирали в тази държава. Вярвам, че истината е малко по-различна…

Интересно е, че успоредно с цитирането на всеки отделен случай в медиите се повдигат въпроси, свързани със здравната система като цяло и всеки случай се нищи подробно, но се представя предимно, да не кажа изключително, гледната точка на близките. Не се правят  детайлни журналистически проучвания върху отделните случаи, няма го нужният журналистически натиск върху болницата, лекарите, администрацията и съдебната система, за да се разбере действително ли става дума за лекарска грешка, чия е вината, кой ще понесе последствията и какви ще са те. Защото, нека не забравяме, ние гледаме тези телевизионни предавания от гледната точка на пациенти, които могат да бъдат потенциални жертви на лекарски произвол. В медиите обаче не съм гледала нито един репортаж напоследък, който да разкаже как, в какви условия, за какви пари работи един лекар в една държавна или общинска болница и с какви предизвикателства се сблъсква той още по време на обучението си.  Новините са винаги лоши, ако е възможно направо смъртоносни, а случаите на спасени човешки животи и професионалните постижения на нашите лекари са споменати в едно изречение, между другото. “Има нещо гнило в Дания”! Тук ще се опитам да ви представя моята гледна точка за нещата или защо смятам, че в България в момента се води АНТИБЕБЕ КАМПАНИЯ. Тя не е нито продукт на случайно стечение на обстоятелствата, нито резултат от действията на един човек.

ПРИЧИНИТЕ ЗА НАМАЛЕНАТА РАЖДАЕМОСТ В БЪЛГАРИЯ

“При българките на 1000 жени, които излизат от фертилна възраст, идват около 550 млади жени. Е, те би трябвало да раждат по 4 деца, за да може да се получи такъв брой население, какъвто е имало преди 30-40 години например…” (д-р Илона Томова,старши научен сътрудник в Института за изследване на населението при БАН)

vazrastova struktura Антибебе кампанията в България

Възрастова структура на населението на България

1. Здравеопазване

“Родилка не се връща от болницата”, каза ми неотдавна един лекар. Въпреки това, не само в България е масова практиката, когато жена отива с контракции в деветия месец в родилно отделение, тя да бъде върната, понеже няма достатъчно разкритие и персоналът преценява, че до раждането остава повече от ден. Медицината обаче не е математика, а човешкият организъм твърде често реагира различно от очакваното в дадена ситуация. Получават се грешки, които вероятно не е и толкова трудно да бъдат пропуснати, особено ако следящият бременността лекар не е този, който изражда. Възможността за фал се увеличава от това, че полагащите се изследвания по здравна каса за една бременна жена са твърде недостатъчни, за да може и тя, и лекарят й да са сигурни, че всичко с нея и с бебето й се развива нормално. Затова много жени посещават лекар допълнително на частно, за да се уверят, че бременността е нормална. Все пак два ехографски прегледа за 9 месеца надали биха удовлетворили една бъдеща родилка. Но на частно един ехографски преглед започва от 20лв нагоре. Ами ако тя няма възможност да заплаща допълнително?

Погледнете таблицата за коефициента на плодовитост на българката. До 1983г. той се задържа в стойности над 2.0. В следващите години започва да намалява, което лесно можем да свържем с периода на “преход”, икономическа криза и здравни “реформи”.

koef na plodovitost Антибебе кампанията в България

Коефициент на плодовитост - таблица

koef na plodovitost2 Антибебе кампанията в България

Коефициент на плодовитост - графика

2. Унищожаване на образователната система,  това число в областта на здравеопазването

Истината е, че в България от години се води съвсем съзнателна политика за унищожаване на образователната система, в това число обучението на лекари и стоматолози, като на всичко отгоре неотдавна премиерът гордо оповести за форум, на който нашите млади и способни лекари могат да намерят работа в чужбина. Защо толкова иска да изпрати млади специалисти в разцвета на силите им в чужбина, при положение, че тук вече има липса на анестезиолози и патолози, например? Не е ли по-добре да се намери решение как тези необходими кадри да бъдат задържани в страната? Явно не, щом чужди студенти по медицина в България понякога се ползват с “предимство” в университетите ни, просто защото плащат на университета повече. Друг начин един млад човек да бъде отказан дори да следва медицина са първо, високите такси и второ – парите за дебели учебници, които той задължително трябва да похарчи, за да може да се обучи. Следващото предизвикателство пред студента по медицина е да си намери работа. Тя му е необходима не просто за да може да се издържа, а и за да финансира специализацията си, тъй като след 5 години обучение този студент не завършва специалност! Приемаме, че въпросният студент си е намерил работа и е завършил някаква специалност. Сега трябва да работи по специалността си. Тук сигурно ще ми кажете, че малко по-горе споменах, че има дефицит на специалисти. Разбира се, че има – за ниско платените специалности. Добре платените са предварително окупирани от “свои хора”.

След като нашият хипотетичен завършил студент по медицина си е намерил работа, той трябва да взема важни решения. Оказва се, че да лекуваш хората не е толкова проста работа. Понякога трябва да балансираш между бумагите и пациентите, както и да решиш дали да приемеш пациент и да похарчиш пари на болницата или да не го приемеш, за да има “място” за друг по-спешен случай. А когато Дянков затваря болници, защото не били рентабилни, финансите се оказват много важни и дилемата може да бъде да запазиш работното си място, за да помогнеш на други хора или да рискуваш да помогнеш на един, заради когото можеш да бъдеш уволнен.

Резултатът от образователната и от здравната реформа е вече налице: в момента в България има пет пъти по-малко лекари на 1000 души население, отколкото това е в повечето страни от ЕС. Заради лошото заплащане в България, много от завършилите медицина студенти отиват да работят в чужбина, а добрите специалисти, които остават, в повечето случаи не работят със здравната каса, защото нямат сметка от нея.

И ето тук стигаме до темата с родилките, починали по време на или след раждане.Въпреки, че сред най-желаните в медицинските университети специалности са акушерство и гинекология, много от завършилите се ориентират към частните клиники. В същото време има крещяща нужда не просто от добри анестезиолози, а от анестезиолози въобще! Аз лично свалям шапка на добрите специалисти, които са останали да работят в България в условията на тотална мизерия и ниско заплащане и при това – не натискат пацианта за “почерпка”. Надявам се като мен да имате късмета да познавате такива доктори.

3. Богатство в семейството.

Парите, с които разполага едно семейство, оказват пряко влияние не само върху материалната му задоволеност, но и върху желанието за деца. “България е регистрирала най-голямо повишение на раждаемостта сред държавите-членки на Европейския съюз в периода 2003-2009 г. – от 1,23 на 1,57, сочат данните на Европейската статистическа служба Евростат. ” – четем в новина на dir.bg. Интересното е, че годините, в които има повишаване на раждаемостта в България съвпадат с годините, през които наблюдаваме увеличение на Брутния вътрешен продукт* на глава от населението в нашата страна. През 2010 и 2011 година в условията на икономическа криза отново има спад на раждаемостта.

Финансовият фактор започва да играе роля веднага, след като една жена разбере, че е бременна. Майчинските помощи в момента се изчисляват на база работна заплата две години преди началото на отпуска по майчинство. До скоро периодът беше 18 месеца (а още по-рано бе една година), като оправданието на правителството за увеличението му беше това, че веднага, щом разберат за бременността много майки увеличават декларираната заплата, за да получават и по-големи помощи след това. Като се има предвид, че майчинските през първата година са 90% от средната работна заплата за последните две години, а през втората са на база минимална работна заплата, аз не виждам как и при 18 месечен срок някой ще е достатъчно луд да се осигурява на голяма сума, вместо да си работи на ниската декларината заплата, както преди това и остатъка да спестява за периода на майчинството, вместо да дава на държава, за да чака след това (често със закъснение) тя да му върне парите под формата на майчински. Получава се така, че срокът от 2 години,заложен в новия бюджет на България е неоправдано голям и единствено може да прецака младите майки, които не са натрупали достатъчно стаж и нямат висока заплата.

Тук стигаме до следния избор – искаме интелигентно младо поколение, но то трябва да учи. Да, но искаме и това младо поколение да ражда деца. Ами нали първо трябва да завърши, след това да натрупа стаж (за да има по-висока заплата) и чак тогава да мисли за деца. Реално, това може да се случи, когато жената наближи 30-те си години (ако е висшистка), но навлизайки в тази възраст, тя вече е с намаляващи репродуктивни способности! И освен всичко друго, след периода на майчинство, държавата възнаграждава тази, не много млада вече, майка с едни мизерни 30-на лв на месец детски надбавки. Второ дете? Как! Та нали тя вече е отсъствала от работа една или две години и без друго няма достатъчно стаж, а особено ако съпругът не може да спомага много за финансовата издръжка на семейството, то майката е необходима и като “работна сила”. Ето как държавата тихомълком прецаква българското семейство – с финансови инструменти и с липса на стимули за добра раждаемост.

4. Наследственост

В света през последните години се забелязва една много интересна тенденция – дори и в западните страни, въпреки грижите на детските стоматолози, все повече деца имат развалени зъби в ранна възраст, а при някои деца определени зъбчета просто отказват да поникнат. Според специалистите това е еволюционен проблем, свързан с това, че ние все повече консумираме меки храни, в резултат на което нашите зъби стават ненужни. Този проблем се наблюдава вече няколко поколения.

Друг пример – още през 2008г по поръчка на Австрийското министерство на здравеопазването са проведени опити с плъхове, хранени с ГМО храни. Първите резултати потвърждават, че още в първите 20 седмици раждаемостта при плъховете, консумирали гмо рязко спада в сравнение с раждаемостта на плъховете, хранени с “нормална” храна. Горните два примера доказват колко бързо се променят човешките гени и колко сме податливи на увреждания дори само в рамките на едно-две поколения. нашият начин на живот се отразява на нашите деца!

Българката вече няколко поколения ражда само по едно или две деца, много рядко – три. Аз вярвам, че това се запечатва в гените й, така както се отразяват пушенето, (не)здравословния начин на живот, консумацията на гмо храни и т.н. Попитайте лекарите и те ще ви кажат, че българката като цяло забременява и ражда по-трудно от една циганка, например. Раждането на една българка, освен това, продължава и повече време. Това може да прочетете в почти всеки женски форум, където жени споделят опита си от раждането.

5. Предварителни нагласи и манипулация на съзнанието.

А сега нека се върнем в началото на темата, където стана дума за починалите в последните няколко седмици родилки и бебета. На мен ми се струва, че реакцията на медиите изкуствено създава една излишна истерия, която плаши и без друго стресираните бременни жени. Вчера на страниците на Дарик беше дискутирана темата дали не трябва да отпадне и опцията за избор на екип в държавните и общински болници, понеже който не бил избрал екип, не му се обръщало внимание. Та ако една жена не може и да избере законно кой лекар/екип да помогне при раждането на детето й, това съвсем би насърчило плащането на пари под масата. Резултатът от подобни медийни “акции” е паника сред младите и нераждали жени, които и без това притиснати икономически и се колебаят дали и колко деца да раждат.

Нека не забравяме, че днес младите семейства живеят разделени от родителите си и много от тези млади семейства нямат никакъв практически опит в отглеждането на деца. Това прави бъдещите родители несигурни в родителството като цяло, а раждането и отглеждането на едно дете изглежда свъхтежка задача.

Кажете и на една бременна жена каква мизерия е в държавните болници, колко са некадърни лекарите и как в частните раждането не минава без да се разделиш с хилядарка и ако имаше начин, нещастната жена би поискала “рекламация”, паникьосана от това, което я очаква.

6. Големите компании не са ваш приятел

Разбира се, във финансовия рекет над едно семейство с малки деца или над една бременна жена участват и фармацевтичните компании. Витамини за бременни – 20лв (за месец), мазило за това, мазило за онова, витамини за детенце (още 15лв), ваксини и хиляда и двеста други неща от аптеката, които просто няма да ви хрумне, че ще са ви нужни, освен ако не сте минали по пътя на родителството. Интересното е, че много от мазилата за бременни или за деца са на почти двойна цена в сравнение с нормалните мазила, просто защото в тях ЛИПСВАТ някои вредни съставки. Много е интересно, че те карат да си плащаш за нещо, което го няма! Но нали за здравето на нашите деца сме готови на всичко, какво са там някакви си 100 лв? Всъщност, загледайте се само в един рекламен блок по която и да е национална телевизия и си отговорете на въпроса кой рекламира най-много! Аз ще го направя вместо вас – рекламират се банките, мобилните оператори и фармацевтичните компании. Защото могат да си позволят. А могат да си го позволят, защото НИЕ им пламе достатъчно за техните стоки и услуги, често пъти – абсолютно ненужно, подведени, че са жизнено необходими! Ще се учудите колко много бременни жени си купуват крем против стрии за 40 или 60 лв с искреното убеждение, че без този крем кожата им ще изглежда ужасно след раждането. И въпреки това малко от тях си правят труда да попитат гинеколога си дали има смисъл от подобни мазила. Ако го правеха, фармацевтичната индустрия би изгубила толкова много!
Лошото тук е, че фармацевтичните фирми плащат на лекари и фармацевти, за да пробутват продуктите им. Така понякога един лекар изписва не по-евтиния вариант на едно лекарство, а неговият абсолно еднакъв, но по-скъп аналог, защото дистрибуторът му е платил да го направи.

Големите компании, най-вече фармацевтичните, и фирмите, заети в хранителната промишленост, не са ваш приятел. Нито на бременната жена, нито на когото и да било. Тяхната цел е да продават и те ще направят всичко, за да ви убедят, че без техните продукти и услуги не можете да живеете! Поне половината козметика, която ще купите за вас и вашето дете не ви е необходима, а почти всички храни, рекламирани по телевизията на практика са не само скъпи, но и вредни. Кока-кола? Аз бих предпочела чаша домашно изстискан сок от моркови. Сандвич от Макдоналдс? Благодаря за вредния бъргър с картофки и за хлебчето, пълно с набухватели, но няма да заведа детето си в Макдоналдс. Десертче Барни? Бива, но 50ст. ? Мляко Данон с нишесте? Защо, след като за по-малко пари мога да си взема мляко на наистина българска фирма, което е по-хубаво и без “добавки”. Истината е, че що се отнася до храни, добрите продукти нямат нужда от голяма реклама.

7. В България децата просто не са на почит

Не бях се замисляла за това, докато на гости не ми дойдоха скъпи приятели от чужбина, които имат три малки деца. Те бяха изумени, че по нашите улици обикновено се срещат семейства само с по едно дете. Изумени до такава степен, че им беше неудобно, че те самите имат три и се шегувахме, че ако някой попита, с моя мъж ще казваме, че поне едното от трите е наше. Беше им направило впечатление, че в българските заведения много рядко има столчета за малки деца и детски менюта, да не говорим за липсата на специални ресторанти с детски кът, където семействата с деца да могат да се нахранят спокойно, без да се притесняват, че пречат на други посетители.

В България, също така, няма практика на заграждаване на детските площадки в парковете и в междублоковите пространства, така че до тях да нямат достъп улични или домашни кучета. Нито пък има специални градинки, където стопаните на кучета да могат да ги разхождат свободно, без каишка и намордник.

Освен в някой телевизионен репортаж, не съм видяла и глобен собственик на куче за това, че не е почистил след него. Не е забранено и разхождането на опасни породи без повод и намордник – въпреки многобройните случаи на изпохапани деца в последните няколко години. Може би трябва да започнем да връзваме децата си вместо кучетата?

Като положителна стъпка в грижата за детето мога да отбележа две неща: криминализирането на липсата на възрастен при малки деца и обвързването на изплащането на майчинските с поставянето на ваксини.

8. Неграмотност на родителите. Чалга поколението.

Let’s face it. Чалга поколението е ниско интелигентно, дори когато е образовано  и в ценностната му система не фигурират понятия като “гражданско общество”, “бъдеще на държавата”, “култура” и прочие. Чалга поколението е българският аналог на западното консуматорско общество, което нито може, нито желае да се самоуправлява, а интересите му се свеждат до задоволяване на непосредствените нужди на най-близките членове на семейството, които обикновено имат чисто материален израз. Лошото е, че чалга поколението вече има свое поколение, което не обещава да бъде по-добро от родителите си. Сигурна съм, че едно време същото са казвали и за хипитата и техните деца, но двете поколения се различават едно от друго диаметрално по идеалите си – едното интересуващо се само от духовната страна на живота, другото – само от материалната. Всъщност, крайностите никога не са били най-доброто решение.

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Не гледайте телевизия, не случайте новини, посещавайте банките и заведенията за бързо хранене само при крайна необходимост и животът ви ще бъде много по-лек! icon smile Антибебе кампанията в България

——–

* В икономиката брутният вътрешен продукт (БВП) е мярка за количеството произведени стоки и услуги за определен период от време в даден географски район. Това е един от начините за измерване на националния приход и продукция. Често брутният вътрешен продукт се използва като показател за стандарта на живота на определена нация, но има икономисти, които са против това./Уикипедиа/

Използвани източници

http://www.bg.wikipedia.org

http://www.google.bg/publicdata

http://e-vestnik.bg/5912

http://dnes.dir.bg/news/razhdaemost-rast-8334250

http://www.fashion-lifestyle.bg/family_broi25

http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&tl=bg&u=http%3A%2F%2Fwww.organicconsumers.org%2Farticles%2Farticle_15588.cfm&anno=2

http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifestyle/Life/Pages/lekari.aspx

http://az-jenata.bg/article/12953/Ne-mozhe-s-detsa/

Be the first to like.

One Response to “Антибебе кампанията в България”

Leave a Reply

Времето лети…
August 2017
M T W T F S S
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Скучни цифри