Get Adobe Flash player

Вулканчета, земетръсчета и разни други екстри.

augustine 150x150 Вулканчета, земетръсчета и разни други екстри.

Вулканът Августин в Камчатка от борда на M/V Maritime Maid 27.03.2006 (Cyrus Read / AVO/USGS)

Какво ни очаква и защо ни очаква?

Сигурно ви е направило впечатление активността на Майката Природа през последните няколко години. Ако не ви е направило впечатление, то значи или не гледате новини, или сте глепи и глухи едновременно, за което искрено съжалявам. Да се върна на темата обаче.

Сега с вас, нещастни ми читателю, ще забъркаме една манджа с няколко съставки:

1.Изригването на един нищо и никакъв си дребен исландски вулкан с непроизнесимо име вкара шаш и паника не само сред европейските ни задници, ами взе, че поизпоти акционерите и мениджърите на доста Хамерикански и азиатски компании. Някои от тях не можаха да си направят полетите, други – да си пласират стоката, трети – да си доставят стоката, за която вече са платили.Да не говорим за бедните нещастници, които киснаха по летищата гладни, неизкъпани и с ревящи деца на ръце. Представяте ли си за какво става дума? И това – от някакъв си облак, който даже малко хора видяха с очите си, понеже беше бая нависоко.

2. Да изсипем в купата и още малко пепел от един друг вулкан – оня, който изригна днес в Камчатка и за който /поне електронните медии/ много бързо забравиха – буквално за два часа новината залезе от страниците им. Нищо особено, ще кажете, разпиляло вулканчето малко пепел в някаква обезлюдена Камчатка, голяма работа. Засега.

3. Земетръсче от степен 5,2 в Афганистан. Пак днес. Ама много пресни продукти използвам за тази манджа, всичките от днес! Хумора настрана, някой не започна ли да усеща връзката? Не?

4. Хубаво де. Хаити, Перу, Китай и Тибет.Бая тресна като за рамките на няколко месеца, нали? Тук не броя останалите “дребни” земетръсчета по 5та степен, които се случват почти всекидневно и за които вие не знаете почти нищо, понеже не ви е работа да ги следите, а тези, които ги следят, дремят и ги мързи да видят очевидни връзки.

5. Още една стихия ще вкараме в играта. Нали помните как американците ги поудавиха разни големи ураганчета. А знаете ли, че и в България през последните няколко години се наблюдават разни вихрушки, които са крайно необичайни за нас. Дребни наистина, но какво им трябва на нашите кирпичени къщи и калпаво ново строителство! За наводненията в Европа през последните няколко години могат да говорят застрахователите – само те си знаят колко загуби са понесли от искове в сравнение с печалбите им в по-ранни години.

И тъй, става ясно, че Майката Земя хич не дреме. Посъбудила се е милата и не е в много добро настроение. Даже е престанала да се преоблича в зелена, жълта, шарена и бяла премяна, а когато една дама престане да си сменя дрехите и кара с по една, това винаги вещае проблеми за всички около нея. Всъщност Мама няма причина да е весела.  Хайде заедно да разгледаме едни статистики /уверявам ви, че статистиката понякога далеч не е скучна!/…

1. За какво харчат правителествата нашите трудно заработени парички? наистина ли искате да знаете? Сигурни сте? Хубаво. Ще ви кажа. Не е тайна. Данните са публично достъпни. За въоръжаване. Ето данните: CАЩ имат най-големия военен бюджет в света.На тях се падат около половината от всички разходи за отбрана на планетата. За 2009г военният бюджет на САЩ е бил 487,7 милиарда долара. Следват Китай (65 милиарда долара), Русия (50 милиарда долара), Франция (45 милиарда долара), Великобритания (42,8 милиарда долара), Япония (41,75 милиарда долара), Германия (35,1 милиарда долара), Италия (28,2 милиарда долара), Южна Корея (21,1 милиарда долара) и Индия (19 милиарда долара).По оценки на изследователския Институт за прогресивна политика сега на Пентагона се падат около 40 процента от разходната част на бюджета на САЩ. По оценки на Центъра за информация в областта на отбраната този процент е 21 на сто.
Разликата в оценките се дължи на това, че редица военни програми не са в бюджета на министерството на отбраната. Военните ядрени програми се осъществяват от министерството на енергетиката на САЩ. Освен това редица разходи, свързани с Пентагона, като например социалната помощ за военните инвалиди, са в бюджета на различни “граждански” ведомства.Да се зачуди човек, какво толкова правят в тоя Пентагон! Какво ли? Гърмят на поразия по чужди държави, защото някой трябва да оправдае поръчките към големите концерни, направени от американски политици с арабски връзки. По върховете не се води война. Тя убива само обикновените граждани.

Ще речете, че каква връзка имат войните с климата. Имат. Когато тресеш земята всеки ден, все някъде ще избие. И ако си мислите, че става дума само за ракети, ще ви светна какво става с ядрените опити по държави според официални данни. Спомнете си, първата атомна бомба беше преди 64 години – Хирошима.

брой ядрени опити от тогава:

# САЩ – 1 054, официален брой
# СССР – 715, официален брой
# Франция – 210, официален брой
# Великобритания – 45
# Китай – 45
# Индия – 6
# Пакистан – 1 с 6 устройства
# Северна Корея – 2
# Израел/Южна Африка – 1

Представяте ли си какво количество радиация става дума и за какви трясъци? Ама било в пустинята, ама било в океана! И в Алжирската пустиня живеят хора – примитивни аборигени, ама и ние сме такива за американците, нали? Дай и по нас да думкат. Всъщност няма нужда, Чернобил я свърши тази работа. бях малка, забравила съм… А за богатството на световния океан какво да кажем. Ние дори нямаме идея какви организми живеят в дълбините! Имало ядрени опити и под земя. За да се намалят щетите. Мдам. Намалиха се. Намаляването го виждаме и чуваме по новините напоследък.

2. По последни данни Амазонската джунгла може да изчезне в близките 40 години. Защо? Заради подобряване на инфраструктурата. Кому е нужна инфраструктура в джунглата? На хората, които вадят петрол от там.В Амазонка живеят над 3000 вида риби или повече отколкото в целия Атлантически океан. Спомням си даскалицата ми по биология в гимназията, която ни разказваше как се нарушава равновесието в природата при изчезването на ЕДИН вид. Но какво ви разправям за Амазонка. Тя е далеч.Рила е по-близо.

3.Не искам да спекулирам дали човечеството е виновно за глобалното затопляне, понеже има и други тези. Обаче ние определено обичаме да си ни е жега и активно съдействаме на природата в тази посока. Малко данни. Метанът е безцветен газ, без миризма, с температура на топене -182,5 °C и температура на кипене -161,5 °C. При -11 °С под значително налягане се втечнява. Той е основна съставка на природния газ, съпътстващ нефта или намиращ се в газови находища, и се образува при приблизително същите геоложки процеси както нефта. Метан се образува и при разлагане на растителни материали в отсъствието на кислород в блатисти места, поради което се нарича още и блатен газ. Огромни количества метан се съдържат и под морското дъно и е доказано, че при повишаване на температурите на земята той може да се освободи и съвсем да обърка плановете ни за щастлив живот на планетата Земя. Метанът се отделя в големи количества и от онези животни, които пасем, доим и колим. Едно време месото е било лукс и хората са били по-слаби. Днес е всекидневие и повечето от нас приличат на Биг Мак.

———–

Оставете настрана предсказанията на маите, инките, египтяните и всички останали. Не е нужно търсим информация от забравени шамани, екстрасенси и извънземни. Нужно е просто да свържем фактите, които никой не крие, но и не си дава труда да анализира. Трудно ми е да приема, че сеизмолозите, биолозите и всякакви други -лози не знаят накъде вървят нещата. По-скоро не разгласяват или го правят деликатно, почти безшумно, с мънкане, както напоследък си отвориха устата няколко немски учени, които прогнозираха още земетресения след онова в Хаити. Както и аз, впрочем. Без да съм специалист.

И докато всичко това се случва, в Норвегия се строи “ноев ковчег” за растителни видове, които изхранват човечеството. Хранилището за семена се намира на остров Шпицберген в архипелага Свалбард, Арктика. Вкопано е на 120 метра под земята в планината. Мястото е избрано заради липсата на земетръсна активност и дебелия слой постоянно замръзнала земна маса, характерна за полярните региони. Ледената почва гарантира минусови температури дори при повреда на охлаждащите системи. Конструкцията пък е способна да оцелее дори след бомбардировка. Охранителната система също е изцяло автоматизирана, за да се изключи възможността за грешка, като нито един човек не притежава всички кодове за достъп. Хранилището ще може да съхрани четири милиона и половина различни вида семена за практически неопределен период при около минус 20 градуса и силно занижена концентрация на кислород. При тези условия стареенето се забавя многократно. Всички сценарии за промяна на климата като повишаване на морското равнище и т.н. няма да заплашат съоръжението.  Изненадани ли сте? Аз бях, когато научих. Най-интересното е, че Ноевият ковчег се строи от частни организации и лица. Питам се – ако някой строи хранилище за храна на човечеството, къде е Ноевият ковчег за самото човечеството? Сещате ли се за филма The day after tomorrow? Вече не прилича на глупава американска фантастика с много ефекти и плосък сценарий, нали?

Какво ни чаква и защо ни очаква – на втория въпрос мисля, че дадох доста отговори. А на първия – един Господ знае. А Той, вярвайте ми, има въображение icon wink Вулканчета, земетръсчета и разни други екстри.

——————
* За написването на този материал са използвани най-различни източници от Интернет. Всички изнесени факти са общодостъпни на български език. просто напишете това, което ви интересува в Гугъл, за да получите допълваща или актуална информация за това, което съм цитирала или пропуснала да спомена.

** Моля читателят да ме извини за неволните правописни грешки, допуснати в бързината. При нощните словоблудства винаги съществува риск от изопачавания на родния език, обещавам да се поправя, когато ми се отвори свободна минутка да си прочета глупостите на свежа глава.

Снимка: boston.com

1 person likes this post.

8 Responses to “Вулканчета, земетръсчета и разни други екстри.”

 • vesko:

  Браво, отлична статия! Жалко обаче, че е подплатена с твърде вярни факти. Самоизтребваме се. Засега полека, а съвсем като се събуди Мама – жална ни майка тогава..

  ПоЗдрави

 • viktor:

  Оценявам труда ти хвърлен по статията. Браво.

 • Деси:

  Благодаря и на двама ви. Това са неща, които отдавна ме вълнуват. Има още много, което мога да напиша, темата е голяма, а малко хора разглеждат комплексно нещата. Обикновено нещата се свежат до сензацията от един изригнал вулкан /в случая/, малко шаш-паника и толкова.

 • admin:

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=519570 Ето поредното потвърждение, че явленията, които наблюдаваме през последните години и дори месеци не само че не са изолирани случаи, но и зачестяват.

 • Виктор:

  Да не забравяме и за една “мъничка” установка от хамериканците с парите на дънокопладците H.A.A.R.P.,какво ли представлява всъщност и каква и е функцията,може да питаме Уго Ч.

 • Desi:

  Какво е това? Не съм чувала за това?

 • Леле, Деси!
  Направо ми вкара ветрове в главата! Уж всички си знаем, че сме на гости на планетата, но въпреки това никой дори не се и опитва да се държи нормално и възпитано с планетата, както би трябвало да се държи нормален човек с домакина си…
  И всъщност повечето си казват – голяма работа, като съм си изхвърлил пластмасите на къра какво толкова ще стане, няма да изчезне земята, я! И са малко хората, на които им пука… Но като се прочете публикация като твоята, в която има малко повече статистика и данни, направо може да те побият тръпки!
  А това най-вероятно е една милионна част (а най-вероятно още по-малка) от това, което официално се знае и оповестява! Ужас!

  В статията питаш – кой ще построи Ноев ковчег за човечеството. Май по-верния въпрос е дали изобщо заслужаваме някой да ни строи такъв Ноев ковчег? Милиарди години преди нас земята е съществувала, ще съществува още толкова, с или без нас… Явно ние самите (разбирай повечето хора) не искаме особено да оцелеем като вид на тази планета… :о)
  А сме тръгнали да търим нови планети, които да можем да заселим, след като земята стане негодна за живеене – голяма глупост, нали? Имаме си страхотно местенце и вместо да си го пазим, ние се чудим как да го съсипем, като през това време вече се чувстваме застрашени и се кахърим къде ще живеем след като досъсипем всичко…
  Луда работа, абсолютно луда! А уж сме били най-висшия и разумен вид на планетата… :о)

 • Desi:

  Още един факт, Румене…
  До 50 години, казват, ще има световна криза в риболова. Двете основни причини са безхаберните законни и незконни улови, които сме правили досега и глобалното затопляне. Прави ли ви впечатление, че все по-често започват да изплуват големи риби, които живеят на голяма дълбочина?

  “А уж сме били най-висшия и разумен вид на планетата…” Има една голяма заблуда, че ще оцелее най-умният. Съвсем не, ще оцелее най-приспособимият. Примерно хлебарките. Ако еволюцията означаваше оцеляване на най-умните, простотията по света отдавна да е свършила. За съжаление няма такава тенденция. Вчера един кретен от камион си изхвърли пластмасовата бутилка на пътя. Ния карахме след него. Какво повече да кажа. В същото време покрай канавките на пътя /чисто нови/ нацъфтяли едни червени макове сред туфи от лайка и маргаритки. Какво повече да кажа?

Leave a Reply

Времето лети…
August 2017
M T W T F S S
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Скучни цифри