Get Adobe Flash player

Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

DSC 8183 Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

Сватбени вълнения

В днешно време е наистина трудно да кажеш ДА, без да олекнеш значително, не откъм килограми, а откъм финанси предимно. Особено ако държиш всичко да изглежда чудесно. И все пак – има начин – и ние го намерихме. Пиша тази статия не само като благодарност към всички, които помогнаха за нашия празник, но и за улеснение на бъдещи булки от Пловдив.

И така, ето моите съвети към бъдещите булки…


1. Първото, което трябва да решите е кой искате да присъства на вашата сватба, къде желаете да я направите и в какъв стил/цветове желаете да бъде. Ако планирате много гости и в същото време желаете бутикова сватба за малко пари, желанието ви е практически неизпълнимо, освен ако вместо обяд или вечеря не направите партито под формата на коктейл. Ние имахме два варианта за мястото на сватбата – сватба-пикник на полянка на Белмекен или сватбен обяд в ресторант. Честно казано, решихме се на второто поради нестабилното време. Ако искате сватба на открито, което е наистина романтично и дава голяма свобода по отношение на подбора на музика, а и липса на кой знае какъв етикет – препоръчвам ви да използвате някой, който да го организира вместо вас. В противен случай си подгответе:

-шатра – поне един брой, в случай, че времето внезапно се развали

- палатка – комарник (ние взехме такава за 60лв от Бриколаж) – наистина много полезна за опазване на храната от насекоми и за подслоняване на малки деца

- ангажирайте човек, който да подготви масите, опъне палатките, направи барбекюто

- музика не ви трябва, ако имате кола с мощна бас-каса и изберете такова място, където колата да се паркира наблизо и хем да я виждате, хем да чувате музиката от нея. Излишно е да споменавам, че музиката трябва да си я подберете сами на флашка или на диск.

- бъдете готови да се сблъскате с непрестанно мърморене от страна на роднините “ама как така в планината, ами ако завали, ами ако затрещи, ами ако стане земетресение…”

- откажете се от идеята за сватбена торта, освен ако не разчитате на професионален кетъринг или мястото не е съвсем близо до града. В противен случай тортата надали ще издържи няколко часа в горещо време без хладилник.

- пригответе възглавници или сгъваеми столове поне за част от гостите и не забравяйте, че те трябва да са в тон с цветовете на цялата сватба. Пример – сватба в бяло и синъо, пригответе бели шатри, сини столове/възглавници, бели покривки, сини свещи… Вече идеята за сватба на открито без професионален организатор не изглежда толкова проста, нали?

DSC 7973 Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

В лоби бара на хотел Сани

2. Ако сте се насочили към ресторант, помолете за среща с управителя и главния готвач, за да уточните условията и менюто. В крайна сметка, ние празнувахме в ресторант Сани, хотел Сани, Асеновград. Попитайте дали можете да внесете част от мезетата и алкохол – това ще облекчи значително бюджета ви! Повечето ресторанти биха се съгласили. Проучете дали рестарантът прави посрещане на младоженците. Ако не прави, помолете близките си да организират такова. Обикновено в ресторанта младоженците влизат след като всички гости вече са заели местата си, под звуците на Менделсон. Свекървата захранва младоженците с хляб (омесен от нея!) и мед, а след това (в този край) те отпиват от менче с вино. После подава питата над главите на младоженците, които са с гръб един към друг и се гледа кой ще отчупи по-голямото парче от питата. В ресторанта попитайте също така дали предлагат украса за масите и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО поискайте снимки! Ако украсата не ви хареса, ангажирайте някой от шаферите да купи предварително украса и да нагласи масите в ресторанта. Това трябва да се случи в деня на сватбата. Най-ефектната и сравнително евтина украса, за която ние се сетихме, беше прозрачни сини камъчета, разпръснати по масата (3,99лв от Джъмбо), цветя на всяка маса – роза с гипсофила и лизиантус (тук най-евтино ще ви излезе просто бели маргатки) и свещник с изкуствени цветя (общо около 7лв от Джъмбо). Добавихме 4 свещника със светло сини и 4 свещника с тъмно сини чаени свещички (всеки свещник по левче, комплектът свещи беше 4-5 лева, отново от Джъмбо).

В нашия случай ние просто занесохме украсата в деня преди сватбата и се доверихме на персонала от ресторанта, които не ни разочароваха! Избрахме меню за 20лв на човек, което включваше шарена салата и основно яснитие пилешко филе, задушено в сирена с гарнитура домашно пюре и добавки, които не съм способна да изброя, но нашите гости си облизаха пръстите! Порциите бяха повече от щедри, забелязахме, че повечето хора не успяха да довършат основното ястие.

IMG 0289 Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

Фотосесия в Музея на авиацията

3. Слагаме го на трето място, но обикновено повечето булки мислят за тоалетите на първо място. Не забравяйте, че вашите тоалети трябва да са в тон както един с друг, така и в “духа” на сватбата, която организирате. Ако роклята на булката е в цвят слонова кост, не избирайте бял костюм на младоженеца. Ако в букета на булката искате червени цветя, не върви младоженецът да е с лилава риза. Скоро ще бъдете едно цяло, мислете така за себе си още преди сватбата icon wink Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив За да няма криви физиономии на сватбата, нека бъдещата булка присъства на избора на костюм на жениха, а после избере и своята рокля, като разбира се я скрие от него. Ако искате воал, пригответе около 25-35 лв за средна дължина без цветя. Малка хитрост – вместо скъпите изкуствени цветя за по 15лв от сватбените магазини, за моята коса ние купихме изкуствени цветя за ваза, като остранихме дръжката и добавихме телче, за да закрепим цветето в кока. Стрък с два цвят ми струваше 3,50.

Дрехите на младоженците са едно от перата, които наистина могат да намалят разходите по сватбата. Ние искахме да сме различни и аз избрах моята рокля от малко бутиково магазинчеблизо до Джумаята, което внася стоки от Гърция. Роклята ми струваше 70лв! За сравнение – най-евтината булчинска рокля, която ми хареса, беше 290лв! Обувките ми бяха изработени по поръчка от Кобел – 55лв с италианска подметка. Заслужаваха всеки лев, който дадох за тях! избрахме поотделно подметката и тока, материята (в случая бял сатен) и модела.

Дрехите на младоженеца купихме от фирмен магазин на турската фирма RCR. Улучихме голямо намаление и освен това останахме много доволни от прекрасното обслужване, което получихме там. Магазинът се намира близо до Макдоналс, от страната на фонтана на главната.

Освен, че дрехите ни излязоха доста по-евтино, можем да  продължаваме да ги носим и да им се радваме!

P8131055 copy1 Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

Поканите и късметчетата от ателие Фантик

4. След като гостите потвърдят “участие” в купона, противно на общоприетата традиция може да поръчате поканите. Малка хитринка, за да спестите някой друг лев.  Ако искате наистина уникални покани и късметчета, по-добре не ходете в булчинските магазини. Там изборът е доста стандартен и … скучен. Ние поръчахме нашите покани и късметчета в ателие Фантик - намира се на ул. “Братя Пулеви” (пресечка на малката главна). Поставихме им безумно кратък срок за изработка, но се справиха чудесно! Ако нямате готов текст за поканите, там ще ви предложат най-различни весели или по-тържествени варианти, различни вариации шрифтове, а мострите, които имат, са само примерен вариант на това, което те могат да направят. В случая те се съобразиха с цветовете нашата сватба и дори с идиотското ми изискване вместо жълтите 5ст в късметчетата да има сребристите 10ст, за да е всичко в тон icon smile Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

Тел за връзка: 0878 127 288 или 0878 802 263  / fantik@abv.bg

DSC 7779 Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

Обреден дом Пълдин

5.Формалностите. Покрай еуфорията от сватбата, не е зле все пак да отидете до гражданското и да заявите желание за сключване на брак. Удоволствието ще ви струва 48лв + около 70лв за медицински. Може да ангажирате държавната зала (за която не чухме много хубави отзиви) или Ритуален дом Пълдин в Стария град, където атмосферата е просто чудесна и стават страхотни снимки. Ангажирайте датата поне месец преди сватбата, за да сте сигурни, че желаните от вас дата и час ще са свободни!

DSC 7962 Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

Халките от Ситела Голд

6. Халките. Обиколете улица Златарска, както аз я наричам (или Отец Паисий) и изберете златарско ателие поне месец преди сватбата. За изработка на халки са нужни от една до три седмици в зависимост от модела и т.н. Ние избрахме Ситела Голд, тъй като освен че имаха най-разнообразните мостри (много от тях в бяло злато, на което се бяхме спряли), там получихме и най-професионалното отношение. Гравирането на халките беше включено в цената, за разлика от други места, които искаха 30лв допълнително!

DSC 7661 Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

Букетът от бутик Лизиантус

7. Букетът. Не го оставяйте за последния момент! Ако имате конкретна идея за букет, идете при цветар поне 3 седмици по-рано, за да са способни от бутика да доставят цветята. Аз закъснях и за съжаление нямаше синя хортенция, както исках. Пригответе си около 40-50лв (тук цените варират много, зависи какво ще поръчате, с какви цветя и колко цветя). Моят букет струваше 47лв, а бутониерата за младоженеца беше пораък от бутик Лизиантус. За букета бяха използвани светло лилави лизиантуси с гипсофила и зелени листа и той геройски издържа няколко часа без вода. По съвет на флориста от Лизиантус съобразихме букета както с цветовете на сватбата, така и с моята рокля и прическа.

8. Прическата. Не забравяйте да помолите милото да мине през фризъора в седмицата преди сватбата. Тъй като сватбените прически за дами обикновено струват скъпо, може да пробвате да си направите фризурата сама или да помолите някоя приятелка да ви помогне. Задължително направете пробна прическа и в двата случая! Съобразете прическата с роклята. Аз измислих прическата си сама, а за реализацията ми помогна едната шаферка. И двете се препотихме 15 пъти сутринта в деня на сватбата, но пък колко горди бяхме със себе си накрая! Благодаря ти, Иве!


DSC 8184 Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

Тортата от Краси

9. Тортата. Ето това е нещо, с което наистина може да шашнете гостите си. Отначало мислех да поръчвам в “Неделя” или в някоя друга сладкарница. За съжаление обаче се сблъсках с два проблема. Сладкарските къщи в Пловдив или съвсем нямат сайтове, а за една торта да обикаляш целия град не върви, или имат ужасно непрофесионално отношение към потенциалните си клиенти. Посетих например Мон Шери и след като се запознах с каталога, поисках да знам дали могат да изпълнят два от моделите в цветовете, които ми трябват. Очаквах обаждане от тяхна страна, за да знам дали да ги ангажирам. Това беше седмица и нещо преди сватбата. Хората ми се обаждат в деня преди сватбата и ме питат – какво става, да правим ли тортата!?!?!?! Ако някой мисли, че такова нещо се поръчва един ден преди сватба…

В крайна сметка познати ми препоръчаха Пепина, която за съжаление се оказа на почивка, но от своя страна ме насочи към Краси. Краси  изработи тортата по снимка, изцяло според моите изисквания, включително пълнеж по наше желание. Тортата беше изключително ефектна и вкусна! Благодаря ти, Краси! Тортата беше 16 парчета и струваше 45лв. / Координати на Краси – skype – krasi.teilor  , мейл: krasimira.teilor@abv.bg , тел: 0885 35 35 77

0160 Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

Фото сесия из Стария град

10. Фотограф и видео оператор. Ние си спестихме видеозаснемането, тъй като не сме големи фенове, но за сметка на това имахме двама чудесни фотографи: Неделиян Нешев и Иван Неделчев. За снимките може да отсъдите сами – те дори нямат нужда от допълнителна обработка, макар че руцете ме сърбят да си поиграя с някои кадри. Благодарение на фотографите, сватбата ни ще остане незабравима! Малък съвет към бъдещите младоженци – отделете половин-един час за фотосесия само с фотографа! Заслужава си! Предварително се споразумейте за заплащането и ако не сте си намерили сватбен албум, попитайте фотографът за такъв, той може би ще ви предложи нещо красиво.

11. Музиката също не е за подценяване. Ако не можете да си позволите диджей или жива музика, подберете сами музиката, като обезателно предвидите:

- Менделсон за влизането в ресторанта
- Два блуса, първият за булката с баща й, вторият – за младоженците
- Весела музика за танцуване за аперитива
- По-спокойна музика за основното ястие
- Отново весела музика за следястието и десерта

Ако ангажирате диджей, дайте му насоки какво харесвате вие и какво би допаднало на вашите гости. Ако подбирате музиката сами, подберете поне 4 часа музикално оформление и го направете така, че да има градация на настроението и да не се налага лично вие да ходите и да сменяте песни или дискове. Младоженците трябва да се наслаждават на празника си, не да бъдат организатори в деня на сватбата!

12.Сладки за почепка в дома на булката и в ритуалния дом – най-добре купете различни видове готови сладки. Много подходящи за случая като вид и вкус са арменските сладки, например!

13.Освен ако не искате претруфени чаши за шампанско за ритуала, купете чашите си от нормален магазин. Може да проверите в магазинчето в подлеза на Малката главна към Пешеходния мост – там има винаги интересни неща на достъпни цени! В булчинските магазини чашите вървят 30-50лв комплекта, който дори не е от кристал. Ние използвхме кристални чаши за коняк, които вече имахме и отпихме глътка 20 годишно уиски, любовта ни да е като него – колкото повече остарява, толкова по-блага да става icon smile Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

14. Споменете на близките си (особено на родителите, кумовете и шаферите) какво се очаква от тях. Те може би имат различни идеи за сватбата ви, така че не е зле да уточните плана.

15. Не забравяйте кумовете! Те са важна част не само от вашия празник, но и от вашия бъдещ семеен живот! Хубаво е те да живеят в същото населено място като вас – не заради сватбата, а заради бъдещите ви събирания (не само) по празници.

16. Съвет номер последен – радвайте се на най-специалния си ден и ако нещо не върви по план, махнете с ръка и продължете напред. Има по-важни неща от филийките, сервирани вместо хлебчета или от сутиенът, който стяга icon wink Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

DSC 7947 Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив

До скоро ...

21 people like this post.

3 Responses to “Как се прави страхотна бутикова сватба с малък бюджет в Пловдив”

Leave a Reply

Времето лети…
August 2017
M T W T F S S
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Скучни цифри