Get Adobe Flash player

Край на електронната поща? Съвсем не.

email Край на електронната поща? Съвсем не.Главният оперативен директор на Facebook – Шерил Сандберг прибързано се е изказал, че вече се виждал краят на електронната поща /виж тук /. Според Сандберг тъй като подрастващите предпочитали да употребяват социални мрежи и смс-и, това било сигурен признак, че електронната поща скоро щала да потъне в забвение като хартиените писма и книгите.

Подобни приказки обаче са твърде неоснователни, точно както книгите така и не успяха да бъдат изместени от  интернет, просто защото четенето на книга на хартиен носител и това, което търсят потребителите онлайн, са две съвсем различни неща. Статистиката на Amazon.com за книгите, продадени от тях от 2001 – 2009 година показва стабилно увеличаване на продаваемостта до към 2008г, когато наистина наблюдаваме лек спад, но според мен той се дължи по-скоро на икономическата криза, отколкото на употреба на интернет. Съвсем нормално е в условията на криза един такъв продукт, който не е от първа необходимост да бъде продаван по-малко.

По същия начин хартиените писма така и не успяха да бъдат изместени от имейлите, просто защото за някои неща се изискват реални, а не виртуални документи и подписи. Всъщност пощите никак не изгубиха от това, че хората започнаха да си пиша мейли що се отнася до лична кореспонденция, а напротив – спечелиха от нарастващата бумащина и бюрократщина по цял свят, която се поддържа от държавната администрация и частните фирми. В опозиция на твърдението на мис Сандберг идва и статистиката от royal.pingdom.com, според която за 2009 година има регистрирани 1.4 билиона имейл потребители. За сравнение активните потребителски акаунти за същата година във Фейсбук са били само 500 000. Нищо, че имало 350 милиона регистрирани потребители. Мисля, че 200 билиона изпратени мейла на ден са доста повече от 27.3 милиона туита.

Фейсбук и Туитър, освен всичко друго, са твърде тромави що се отнася до бизнес комуникация one-to-one и биха пратили по дяволите целия бизнес етикет, ако трябваше да използваме само тях. Светът според мен, все още не  е готов за толкова “близко” общуване.

Така че към настоящия момент, служителите на Фейсбук според мен просто проявяват това, което на английски му викат wishful thinking.  icon smile Край на електронната поща? Съвсем не.

1 person likes this post.

One Response to “Край на електронната поща? Съвсем не.”

  • Stan:

    Дам, напълно съм съгласен с постинга и разсъжденията ти. Май тия хамериканци трябва да бъдат запознати с българската поговорка: Всяка жаба да си знае гьола! Така скоро един образ спомена, че същите социални мрежи ВЕЧЕ били изместили форумите. Bull sh*t! Изместили са на баба му бурканите. Това че има повече възможности за комуникация съвсем не означава, че трябва да станат по-малко за сметка на една или друга.

    В зората на миналия век примерно с появата на телевизията бе затръбено как тя ще убие радиото, а пък преди това с появата на радиото бяха тръгнали слухове срещу вестниците…

    Е, сега има вестници, радио, телевизия, телефони, пощи, телеграми, факсове, мейли, социални мрежи, sms-и и какво ли още не. Нещо да е изчезнало (освен природата)?

Leave a Reply

Времето лети…
August 2017
M T W T F S S
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Скучни цифри