Get Adobe Flash player

Най-често срещаните грешки в българския език, правени в интернет

book 150x150 Най често срещаните грешки в българския език, правени в интернет

Българският език

Надали има някой, който да не е забелязал отчайващо намаляващото ниво на пишещите в интернет (а и като цяло). И докато някои смятат, че грешат само учениците, аз ще развенчая надеждите му и ще кажа, че груби грешки правят и голяма част от журналистите, които би трябвало да са достатъчно добре запознати с българския език, правилата и изключенията в него. Интересното е, че поради ширещата се неграмотност вече дори нашите родители забравят правилата при употребата на някои от най-често срещаните думи и изрази. За тези от вас, които имат колебания, тук ще направим експресен опреснителен курс.

който и които – който се употребява за единствено число, а които – за множествено (Пример – човекът, който; хората, които… )

воин и войн – макар че българският тълковен речник признава за правилни и двете форми на думата, повечето хора изговарят И, а не Й, което идва да покаже, че е редно да се изписва воин

пълен член “-ът” Това е случаят, в който се допускат най-много грешки, а всъщност правилото е елементарно. С “-ът” се членуват думи в мъжки род, които са подлог в изречението, тоест извършители на действието. (Пример: ПисателЯТ въздъхна и дописа изречението.)

Думи с О и У в началото на думата. Например оправям, уплашен, освидетелствам, упоменавам… Тук и да има някакви правила, те се помнят трудно. Когато се колебаете дали сумата се пише с О или с У, най-добре си припомнете сходни думи със същия корен, това  може да ви помогне. Например оплашен или уплашен? Коренът на думата е “плах”, а сходна дума със същия корен е уплах. Няма как да сбъркате тази дума и да напишете оплах. Следователно пишете уплашен с У!

Двойно или единично Т в края на членувана дума? Пример: пролетта, есента и т.н. Двойно Т се слага при съществителни от женски род, които завършват на Т и при членуване им се прибавя окончанието “та”. Тоест пролет (нечленувано) става пролет+та= пролетта (членувано).

Поставяне на запетаи – основно правило е запетая да се поставя преди думите НО, АКО, ЧЕ, Защото, КОГАТО, КАКТО, ВЪПРЕКИ ЧЕ  и никога преди И (освен ако не се употребява за втори път в изречението като свързваща част между две изречения). За запетаите има и много други правила, но най-важните и най-често бърканите са тези, споменати в този абзац.

Или-или, и-и – къде да поставим запетаята? Запетаята се поставя само преди втората дума. пример: Ти или ще ми се подчиниш, или ще те уволня.

Ще се радвам, ако добавите още примери с позабравени правила в българския език.

http://www.dp-d.hit.bg/TESTOVE/T_Pravopis_otgovori.htm – А това е тест по правопис за седмокласници. Колко от вас успяха да го решат за шестица? icon wink Най често срещаните грешки в българския език, правени в интернет

7 people like this post.

5 Responses to “Най-често срещаните грешки в българския език, правени в интернет”

 • go_fire:

  Любимо ми е за правопис да говорят хора без висше по БЕЛ. Много сте хитри и много грамотни. А другите са смешнии. Но! Езика ни, писмения, не е нещо просто. И не случайно се учи с години. Малко са познаващите. На ръката на стругар се броя в рамките на административна област. А гениите дето пишете, само се излагате. Хванах ли Ви?

  http://pavlinav.wordpress.com/2010/11/08/запетая-пред-съюза-“и”/

  п.п. не съм филолог, а счетоводител, но много се дразня на писаници като горните. Още по-тъпо (смешно) е да хващаш в елементарна издънка. И то без да си професионалист.

 • Desi:

  “Езика ни, писмения, не е нещо просто. ” Когато се критикува критикуващия, е хубаво поне да се прави качествено :) “Още по-тъпо (смешно) е да хващаш в елементарна издънка.” Правилото за пълния член би трябвало да навява малко по-различни от порнографските асоциации в главата на читателя. Малко повече хумор, господин Александров ;)

 • Desi:

  П.П. Не разбирам кое точно от посочения от Вас линк влиза в конфликт с това, което съм написала по отношение на съюза И. Упоменатите от авторката случаи, в които се поставя запетая пред И, могат да се впишат в “За запетаите има и много други правила…”

  Един от случаите, посочен от нея, касае частния случай, при който имаме обръщение:
  “Бай Иване, и какво толкова е станало в Пловдив досега, за да си мълчим, а?
  Браво, Мише, и на мене много ми хареса!”

  Тук имаме “сблъсък” на две взаимно противоречащи си правила, като за по-важно се приема, че след обръщение следва да се постави запетая, тоест следва се логиката на естественото поемане на дъх/пауза на говорещия.

  Моята статия (мисля е видно) няма за цел да посочи изчерпателно всички правила и изключения в българския език, а само да очертае най-често допусканите грешки в елементарните случаи. “Ако се направи статистическо изследване, със сигурност ще се окаже, че много по-често пред и не трябва да се поставя този препинателен знак. “

 • Desi:

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3971251 Една интересна статия за цената на една правописна грешка в интернет :)

 • Desi Karavelikova:

  Ето и новите промени относно българския език, които скоро ще бъдат въведени от БАН http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3996491

Leave a Reply

Времето лети…
August 2017
M T W T F S S
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Скучни цифри