Get Adobe Flash player

Нереалните очаквания на бизнеса към уеб и графичните дизайнери

Реших да напиша тази тема след като пред очите ми попадна конкурс на фирма Фантастико за “визуална идентичност”. Служителите от Фантастико бяха публикували правилата за участие в сайт за фрилансъри, който се посещава най-вече от уеб дизайнери, графични дизайнери и програмисти. Дотук добре. Не знаех обаче да се смея или да плача, когато се запознах с правилата за участие. Нарочно не поставям линк, който има достатъчно желание, може да ги намери в техния сайт.

Веднага щом прочетох заглавието на конкурса за “визуална идентичност” се запитах какво изначава това и какво включва. Предположих, че щом линкват към сайт за уеб разработчици, вероятно се отнася за фирмени бланки, визитки, мейл визия и прочие. Хората обаче очакват да им направиш информационни стикери, табели, проект за униформа на персонала, торбички за пазаруване, проект за маркиране на автомобилите, брошури, листовки, ценови табелки… и още 1000 неща. Като спечелилият конкурса получава 1000 лв. Без малко да забравя – от всички участници се одобряват 5, които отиват на интервю. Не се предвижда и организирано посещение на един от магазините им, за пример да сме вземели някакъв техен магазин в София. Значи аз ще трябва да работя денонощно, за да изпратя проектите в срок, после ако ме одобрят за интервю ще си платя пътните и ако не спечеля конкурса, ще съм хвърлила сума ти труд и много пари, които не се изразяват само в пътните разходи, но и в пари, които съм можела да спечеля, работейки по проект на мой клиент !??!

Нека се върнем на цената. Имайки предвид обема на работа, който е необходим да се извърши (от Фантастико очакват и файлове с обяснения защо проектът ни е точно такъв, а не някакъв друг), цената от 1000лв е просто смешна. Срокът е ненормално кратък. Да не говорим за това, че ако от фирмата искат сериозно разработен проект, им трябват няколко вида специалисти. Уеб дизайнерът няма задължително познания по графичен дизайн, а графичният дизайнер не е шивач.  Всичко това ме навежда на мисълта, че обявявайки конкурса си по такъв начин от Фантастико просто подхождат неадекватно.

За подобни проекти не се обявяват конкурси просто така. Поне за мен логичният начин на работа е да направиш проучване сред фирмите коя е достатъчно компетентна да ти свърши работа, обсъждаш с нея някакви варианти на ред срещи и се започва работа. Но да се дават някакви мъгляви насоки в подобен конкурс, като казваш, че таргет групата ти са “всички” и единственото ти изискване към графичните елементи е червеният цвят?!? А може би аз живея в някаква паралелна вселена.

——————————————————

Това беше конкретният пример. Абстрактното заключение е, че в България много често хората от бизнеса искат нещо /продукт или услуга/, но не знаят как да си направят собствено проучване, за да разберат повече за възможностите на съответния продукт, да разберат реалната му цена и да видят коя компания или специалист е достатъчно компетентен и има ресурсите, за да им свърши работа. Не става дума само за справедливо заплащане, става дума за корпоративна култура, която вече би трябвало да присъства в българските фирми, особено сред големите, които таргетират “всички”.  Моля служителите на Фантастико да не се сърдят на този постинг, ако го прочетат. Той не е написан, за да атакува конкретен човек или тяхната фирма, а за да покаже пример, който да бъде анализиран.

6 people like this post.

Leave a Reply

Времето лети…
August 2017
M T W T F S S
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Скучни цифри