Get Adobe Flash player

Ниско бюджетен или бутиков сайт?

Препоръки към объркани клиенти

Искате сайт, но не знаете какъв.Имате идеи за визуалното му оформление, но не знаете колко скъпо ще ви излезе. Ето някои съвети, които ще ви ориентират в различните видове сайт, които могат да се изградят за вас.

Най-простото, което може да си направите и сам, е регистрация в блог. Възможностите, които дава един блог са:
- пускате статии когато пожелаете – самостоятелно, без помощ на специалист;
- може да оформите съдържанието на блога по раздели;
- може да публикувате своите контакти за връзка, но не всички блогове позволяват да прикачите форма за контакти, която да изпраща мейли директно на личната ви поща;
- някои системи, като WordPress, позволяват инсталирането на плъгини, които добавят екстри към блога. Такива екстри могат да са календар със събития, галерия за снимки (с различен начин на отваряне на голем размер снимки от стандартния), форма за контакти, показване на IP на всеки посетител и т.н. Плъгините се инсталират наистина лесно и дават задоволителен резилтат /това тук беше неволна правописна грешка, но като се замисли човек, грешката май е правилна/.
- Освен ако не е инсталиран на ваш сървър, блогът използва готови темплейти или шаблони за визуалното си оформление. Ако е инсталиран на ваш сървър, може да поръчате на професионалист да ви направи уеб дизайн, който ви харесва. Съществуват и готови професионални темплейти, които може да закупите от различни сайтове на разработчици, но малко от тях предлагат свойството “уникалност”. Уникалният изглед на вашия сайт струва по-скъпо.
- Предимство на повечето готови шаблонни сайтове тип блог е, че са сравнително добре оптимизирани, но гаранция няма. Ако блогът не е на ваш сървър, това носи недостатъка, че адреса на сайта ви ще изглежда по следния начин www.companyx.wordpress.com. В същото време обаче може да набере популярност по-бързо чрез мрежата/общността на самия блог.

Електронна страница тип “визитка”.Идеалното решение ако искате една или няколко страници, които да представят вас или вашето портфолио, но нямате желание да поддържате сайта си. Предимства и недостатъци:
- Плащате малко, освен ако не желаете уникален изглед и много флаш елементи.
- Не се занимавате с поддръжка и не заплащате на други лица да поддържат сайта.
- Търсачките обичат много, ново и уникално съдържание – ако искате да сте на предни позиции в Гугъл, сайт-визитка не е вашето решение!
- Посетителят на вашия сайт се ориентира бързо и лесно, избягвате джунглата на големите сайтове с много страници, категории, менюта и т.н.
- Освен ако сайтът ви не е изграден със CMS*, възможностите за развитие на сайта в бъдещ момент са ограничени или по-скъпи.

Сайт, изцяло изграден на флаш. Ако работите в областта на изкуствата или модата, вероятно желаете впечатляващ сайт, който има различни визуални ефекти. Повечето такива сайтове са изцяло изградени на флаш, НО има едно голямо “но”. Търсачките не разбират езика на флаш, така, както и вие не разбирате занзибарски. Идеален вариант е HTML сайт, изграден със CMS, който да съдържа отделни флаш елементи. Това ще позволи да обновявате съдържанието на сайта си периодично и в същото време ще постигнете добър дизайн, който да гали окото.

За средния клиент най-доброто решение е сайт на HTML с  CMS. Недостатъци почти няма, а предимствата са безброй:
- сами редактирате/обновявате съдържанието на сайта;
- има възможности за бъдещи ъпдейти на сайта в момент, в който на вас ви е изгодно. Винаги може да започнете с малък сайт и постепенно да го разширите;
- От гледна точка на оптимизация на сайта това е най-доброто решение;
- винаги може да се смени дизайна, без да е нужно да се изгражда целия сайт наново;
- възможно е да се сложат различни модули и системи /напр. форум, галерия и т.н./, които не само ще направят сайта ви да изглежда професионално, но и ще спомогнат той да бъде custom friendly.
Сайтът тип “електронен магазин” е подходящ за по-големи фирми, които желаят да продават продуктите/услугите си онлайн.Имайте предвид, че такива сайтове обикновено излизат скъпо.Ако желаете да разтоварите малко бюджета, ползвайте готов темплейт за дизайна на сайта. Ако все пак можете да си позволите да платите малко повече, поръчайте си уникален дизайн. Все пак не искате да ви бъркат с друга компания, която използва същия шаблон, нали? Платете си за обучение за работа с административната система на сайта или бъдете готови да плащате за поддръжка на сайта, което е идеалният вариант от гледна точка и на оптимизация, но струва по-скъпо.

И накрая – преди да поискате оферта за изграждане на сайт, споделете с фирмата за уеб дизайн какви компоненти желаете да съдържа вашия сайт – визуално и композиционно. Един уеб сайт може да съдържа безкрайно много елементи, но както при всеки друг продукт – екстрите се заплащат допълнително.Не се скъпете да платите на специалист по SEO** да оптимизира сайта ви – това ще се отплати!
——————————————————————————
* CMS – /Content Management System/ – административна система за поддръжка на сайта, чрез която можете да обновявате съдържанието на сайта си сами)

**SEO - /Search Engene Optimisation/ -оптимизация на сайта за по-лесното му намиране от търсачките.

1 person likes this post.

One Response to “Ниско бюджетен или бутиков сайт?”

Leave a Reply

Времето лети…
August 2017
M T W T F S S
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Скучни цифри