Get Adobe Flash player

Окрупняването на вестникарската индустрия и липсата на свобода на словото

thetimes online paper Окрупняването на вестникарската индустрия и липсата на свобода на словото

Вестник Таймс

От днес влиза в сила решението на Тайм и Съндей Таймс достъпът то техните интернет издания вече да е платен. Онлайн изданията на Сън и Нюз ъв дъ уърлд ще станат платени по-късно. Собственик на изданията е магнатът Рупърт Мърдок. Само по себе си подобно решение е революция във вестникарската индустрия и лично аз го очаквах рано или късно. Просто новото поколение няма навик да купува вестници, смята ги за отживелица и ползва предимно интернет. Така че защо да не направим онлайн вестниците също платени? За разлика от преди, сега интернет читателите на един вестник и читателите на печатното издание са различни таргет групи. Така че е логично при намаляването на потребителите на хартиеното издание, издателят да се опитва да компенсира с печалба от интенет читателите.  На прв поглед в това няма нищо нередно.

Ако поставим платените онлайн вестници в глобалната картина на вестникарската и медийната индустрия обаче, изведнъж лъсва нещо не толкова приятно. Медиите се окрупняват. Това е световна тенденция. Един човек като Мърдок притежава различни телевизии, вестници, вероятно и други медии по света. Като собственик той има право да манипулира какво се излъчва или какво не се излъчва, а също и по какъв начин се отразяват фактите. Не забравяйте, информацията е власт! И когато тази власт е в ръцете на ограничен брой хора, аз мисля, че обществото има защо да се притеснява.

Напоследък сме свидетели на ред атаки срещу свободата на словото в интернет, пък и въобще. Опитът на правителствата да контролират “подопечните си” набира скорост и се противопоставя на самата идея на интернет, а именно – споделянето на информация. Представете си, че всички информационни сайтове станат платени, а вие не можете да си позволите да плащате, за да сте информиран за това, което се случва. Ще разчитате само на няколкото безплатни телевизионни канала, които представят само малка част от информационния поток, а програмата им е толкова манипулирана и комерсиална, че рядко си заслужава наистина да се следи. Какво се получава? Беден си и не можеш да плащаш – играят си с теб като с кукла на конци. Богат си – имаш достъп до всякаква информация. Nice, a?!

Сега стана ли ви ясно, защо напоследък в България например има засилен интерес от страна на някои власти към изявени блогъри с гражданска позиция? Защото те са един от каналите за реална информация в интернет пространството. Защото никой не им плаща, за да пишат това или онова и защото дори и да поиска да им плаща, надали ще приемат. /в това всъщност не съм съвсем сигурна/

Обещавам ви да следя развитието на тази тема. Защо хората искат да направят всичко в този свят платено? Дишайте… Въздухът все още е безплатен, макар и качеството му да пада постоянно. Може би следващата стъпка е да ни кажат, че ако си платим, ще стане по-добър. Вие вярвате ли?

1 person likes this post.

One Response to “Окрупняването на вестникарската индустрия и липсата на свобода на словото”

 • Desi:

  “Заради оскърбителен коментар във Facebook, насочен срещу Папа Бенедикт XVI, гражданин на Малта ще плати глоба от 500 евро и ще прекара в един месец в затвора.
  В коментара на потребителя пише, че
  „Папа Бенедикт XVI трябва да бъде разпнат като Христос”
  Две седмици след появата на съобщението в социалната мрежа, местен съд приема, че това е форма на подстрекателство, а неговият автор е осъден на глоба и лишаване от свобода.
  Според осъдения, коментарът е просто шега, но това не впечатлило правосъдните органи. Съдът не приел и аргументите на адвокатите, че публикуването на Facebook означава, че думите са написани извън пределите на Малта, и следователно не са под юрисдикцията на малтийските съдилища. Потърпевшият е член на групата “Не на папата в Малта”.”

  Цитатът е от сайта pcceni.bg Без коментар.

Leave a Reply

Времето лети…
August 2017
M T W T F S S
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Скучни цифри