Get Adobe Flash player

Предимства и недостатъци на WordPress

Доколко WordPress работи коректно като CMS и за какви сайтове е най-подходящо да се използва?

wordpress logo 150x150 Предимства и недостатъци на WordpressКато сравнително нов потребител на WordPress, реших да изпробвам системата, тъй като все повече хора се насочват към нея не като основа за блогове, но и за корпоративни сайтове.  След близо двумесечни /с известни паузи/ ръчкания по новия ми блог обаче трябва да кажа, че освен за личен блог, не бих препоръчала уърдпрес за нещо друго, освен ако не сте специалист в тази сфера. Идеята ми със създаването на този блог беше да видя дали с познанията на един средностатистически потребител на интернет без специални познания може да се направи свестен сайт, както твърдят много от потребителите на този CMS.

Предимства на WordPress

* В базовия си вид уърдпрес е една от най-добре оптимизираните системи за търсачките. Това е една от основните причини за популярността на системата.

* Уърдпрес има user-friendly интерфейс, благодарение на който публикуването на материали и изграждането на менюта става бързо и приятно.

* Съществуват доста плъгини и безплатни теми /темплейти или кожи/ за wordpress, които потребителят може да си свали директно от административния панел, което наистина прави живота по-лесен. Инсталирането на различни компоненти също не е проблем.

* Самата система е безплатна, има и доста базови плъгини и хубави теми, които също за open-source.

Недостатъци на WordPress

Тук списъкът е дълъг, но се обобщава в следните неща:

* Несъвместимост на много компоненти с други такива. Често срещана ситуация е да си инсталирате дадена тема, настройвате си всички widgets и всичко е чудесно … до момента, в който решите, че искате да си сложите брояч, специална галерия за снимки, навигация на страниците или нещо друго. Изведнъж установявате, че новият компонент явно е несъвместим с някой от старите, понеже заради инсталираната нова тема /например/ спира да ви работи навигацията на сайта.  Пример за тотално прецакване на целия сайт описах преди известно време. /Дори заглавието на тази тема продължава да прави проблем, падайки на втори ред върху другия текст!/ Лично за мен това е най-големият проблем на wordpress, тъй като искам блогът ми да притежава редица компоненти, но просто не мога да ги сработя заедно. Така след часове на търсене на подходящия компонент стигам до наистина каруцарски псувни, понеже тъкмо съм намерила това, което ми трябва и то прецаква нещо друго.

* WordPress е създадена за блогове и не е подходяща за корпоративни сайтове. Системата си има ограничения, които се преодоляват с инсталиране на различни джаджи, но за да бъдат настроени правилно, пак ще ви трябва специалист, тъй като дори и да прочетете документацията за тях, все пак трябва да сте уеб дизайнер или сео експерт, за да настроите всичко както трябва. А ако опирате до професионалисти, по-добре им платете за свестен сайт на Джумла, например. Ако единствената ви цел е да блогвате – чудесно! Създайте собствен блог в wordpress.com или другаде, бълвайте качествена информация всекидневно и скоро ще бъдете сред любимците на Гугъл.

* Въпреки това, което казах за добрата оптимизираност на системата за търсачките, имайте предвид, че не всички безплатни теми са добре оптимизирани.

* WordPress не предлага добър начин за систематизиране на информацията в сайта. Това, което се среща много често в блогове от този вид е наличието на прекалено много изнесени категории, които дори няма как да се групират, освен ако не се инсталира допълнителен плъгин, който предлага подкатегории и подподкатегории. И отново единственият критерий на подредба ще бъде по азбучен ред, което е просто абсурдно, ако сте решили да правите сериозен сайт! За сравнение Джумла /в базовия си вид, без нужда от инсталиране на допълнителни плъгини/ предлага групиране по секции, категории и подкатегории, като подретбата по подразбиране е по реда на създаване, а потребителят има възможност веднага да размести както желае. А групирането и систематизирането на информацията в един сайт е ключов елемент по отношение на това дали един случаен посетител ще реши да остане в сайта ви или не.

*В допълнение на горното твърдение сайтовете, създадени на WordPress често изглеждат еднотипни и малко скучни чисто визуално именно поради ограниченията на самата система, макар че ако трябва да сме честни има и много свежи, модерни сайтове, създадени с WordPress. Повечето от тях обаче са платени или пък зад привидно хубавия дизайн се крият редица софтуерни недомислици. Тук отново стигаме до омагъосания кръг- ако ще плащате за тема в уърдпрес, защо не платите за такава на Джумла? Дори и да се наложи да доплатите на уеб разработчик за инсталацията и настройката на системата /Джумла е като цяло по-сложна от WP/, то определено си струва, тъй като веднъж настроена, попълването на информацията е също толкова лесно, а смяната на дизайна/ако старият ви омръзне след време/ няма да обърка целия ви сайт като конструкция или съдържание.

*Досега не открих нито един плъгин, който да показва брой прочити на всяка публикувана тема. А ако пишете с определена цел, то броят прочити на всяка тема е безценен помощник за оценка на собствения ви труд. Разбира се, може да сложите независим брояч, но аз не искам да влизам час по час в друг сайт и да търся статистика. Аз искам с един поглед към статията от началната страница да мога да видя брой прочити и брой коментари и да плъзна поглед към следващата статия по ред. Времето е пари. Това, което предлагат повечето статистики за WP е просто брой импресии за ден/седмица, което е недостатъчно от гледна точка на анализ на посещаемостта на сайта. Коментарите към всяка статия също не са достатъчен показател, тъй като в зависимост от тематиката, посетителите могат да коментират или просто да четат.

Тук ще спра, тъй като съм упорита и ще продължавам да се мъча с WP icon smile Предимства и недостатъци на Wordpress Съответно оставям тази тема отворена за бъдещи коментари и допълнения. Ако имате опит с WP, моля споделето го.

3 people like this post.

One Response to “Предимства и недостатъци на WordPress”

  • Много добър анализ :) споделих го във фейса, за да може повече потребители да си направят изводите.

Leave a Reply

Времето лети…
August 2017
M T W T F S S
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Скучни цифри