Get Adobe Flash player

Трябва ли всички да се движим с пищови по джобовете?!

gun Трябва ли всички да се движим с пищови по джобовете?!Снощи към 11 вечерта цигани са били пътник в автобус, който им се скарал, че пушат. Шофъорът спрял автобуса, а циганите се опитали да измъкнат окървавения мъж извън автобуса. Човекът вади газов пищов и стреля във въздуха, при което те се разбягват. Трябва ли всички ние да си имаме по един газов пищов, за да се защитаваме от своеволията на циганите в нашата държава?

Има две категории недосегаеми в България – мутри и цигани. Разбирам защо властта я е страх от мутрите. Но не разбирам защо циганите биват толерирани от всяка поредна власт в България. Нахалството им ескалира с всяка следваща година бездействие. Докато дойде онова време (ако вече не е дошло), когато нормалните хора няма да смеят да се разхождат свободно по улиците.

Не разбирам също защо и как не могат да бъдат задържани и осъдени по бързата процедура хора, които пребиват и убиват други хора. и това се случва на обществени места, пред много свидетели.

Не разбирам защо аз трябва да си мълча да порицая незаконно действие, каквото е пушенето в автобус, от страх.

Не разбирам защо трябва моите пари на данъкоплатец да отиват за плащане на тока на хора, които не дават нищо на държавата, респективно на мен.

Не разбирам защо да изхвърляш боклуци през терасата не е подсъдно, а вместо това общината идва и ти изчиства като че ли ти е личната прислужница. Без допълнително заплащане.

Не разбирам как можеш да искаш равен старт в живота, а да спираш децата си от училище след 3ти клас.

Не разбирам как искаш някой да те вземе на хубава работа с много пари, когато не си в състояние да предложиш нищо на работодателя в замяна.

Аз нищо не разбирам. Обаче не ме обвинявайте в расизъм. Защото години наред съм живяла в квартал и с цигани, и с турци, и с българи. И знам, че паплач има сред всеки народ. Но нивото на образованост и гражданско съзнание при повечето циганите е на толкова ниско, да не кажа отсъстващо ниво, че с политически лозунги и псевдо приобщителни кампании няма какво да се направи.

Да, и аз гледах оня филм на БТВ с двете циганчета от дом за деца – едното в Холандия, другото – в България. И знам, че средата определя съзнанието. Но как да кажеш на едно малко циганче в училище за няколко часа кое е добро и кое-не, след като после то се прибива вкъщи и родителите му и цялата рода отричат и принизяват това, на което си го научил?!

Преди десетина години може би в блока, в който живеех, живееше и едно циганско семейство с три деца. Момчето от малък си беше хаймана, но момичетата бяха ученолюбиви, при това – отличнички. Докато в 5ти клас не ги спряха от училище, за да ги оженят. Казаха ми, че малката е плакала, когато са й казали, че ще напусне училище. И днес поздравявам родители й, когато ги видя на улицата, но от онзи случай нещо в мен се пречупи. Намразих ги – за това, което причиниха на момичетата си.

И за да не каже някой, че като всеки друг само мрънкам, а не предлагм решение… Решение винаги има.

Сурови глоби за родители, които не пускат децата си на училище.

Посещение на бедни семейства от социални работници.

Майки, които раждат деца и ги оставят “на държавата”  трябва да бъдат лишавани от права над цената си в най-кратък срок, а ако става дума за второ дете – веднага, за да могат тези деца да бъдат осиновени и да разберат какво е родителска грижа. За каране на кола се иска книжка. А за раждане и отглеждане на дете?

Ако социалният работник прецени, че социалните помощи и детските не отиват по предназначение – семейството да бъде лишено от тях, а детето-взето временно в дом или при приемно семейство.

Сурови наказания за насилие над хора, особено ако става дума за групови престъпления.

Сурови наказания при установено серийно джебчийство, както и при използване на деца за просия.

Надали това са вси1ки мерки, които могат да бъдат приложени, но гарантирам ви – това е едно добро начало.

10 people like this post.

6 Responses to “Трябва ли всички да се движим с пищови по джобовете?!”

 • Както винаги страхотна публикация! Браво, Деси!

  Напълно съм съгласен с теб, просто вече нещата с циганите излизат извън контрол! Казвам цигани, понеже правя разлика между цигани и роми…
  Уж те са малцинство, а като се види какво правят и каква безнаказаност цари човек почва да се чуди кой точно е малцинството!…
  Всъщност, като се гледа какви права имат те, за които ние дори не можем и да си помислим, май става ясно как точно стоят нещата… Не плащат ток, не плащат вода, държавата им построи чисто нови къщи, които бяха тотално ограбени и разпродадени, спират децата си от училище, просят свободно по улиците, крадат и какво ли още не! Всеки знае какво би станало, ако някой от нас, бялото “малцинство” постъпи по този начин…
  И има още нещо, което си пропуснала, но което винаги ме изкарва извън нерви, като стане дума за цигани!
  Защо никой не обръща внимание на това, че циганите купуват и продават хора?! Или че същите тези хора са малолетни?! И че същите тези деца се женят, докато са малолетни и раждат по няколко деца, докато са все още малолетни?!
  Ако аз спя с някоя 13-годишна ще ме вкарат в затвора за 10 години, не мога и да си помисля, че мога да се оженя за такава, камо ли пък да имам деца от нея!
  Защо за циганите може?! Нали в закона пише кой точно и на колко години има прави да сключи брак, пише също, и че търговията с хора е престъпление!
  Ами къде тогава са законите, къде е държавата?!
  Само защото са малцинство ли им е позволено?! Това било традиция, затова било нормално… Ами много се радвам, че не са канибали тогава! Че от такива традиции досега да сме се стопили съвсем!
  А после, когато някой вдигне глас за това, веднага се оплакват в Брюксел и къде ли още не, било нарушаване на правата им… Няма права, пряко свързани с извършването на престъпление!
  Така че ще е добре държавата първо да се огледа, да види как стоят нещата с циганите и да вземе мерки! Брюксел е далече – много е лесно да екстрадираш българските цигани, защото искали да живеят там! Ами като са толкова демократична държаа да им позволят, да им осигурят образование, къщи, работа, социална помощ, стаи за конете и градинки за каруците!
  А не да ги връщат обратно, след което да ни се карат, че им нарушаваме правата! А нашите права кой ги пази?!

  Ех, при Тодор Живков може и да е било тоталитаризъм, но всеки си знаеше мястото и имаше ред… Сега има демокрация, но само за някои…
  За останалите явно е свободия!

 • Desi:

  Ха, в десятката!

  Знаеш ли, снощи даваха репортаж, не помня по коя тв беше. Две цигански семейства (аз не правя разлика в думите ром и циганин, по същия начин както на практика няма разлика между думите негър и черен, колкото и да впрягат “черните”).. та две цигански семейства тръгнали с децата си на училище. Щях да падна от стола! Обаче браво! Това е страхотен кураж – да кажеш – моите родители сбъркаха като ме ожениха малолетна/-ен , аз искам по-различна съдба за децата си и за себе си! И това се случва в някакво село, дето можеш да си представиш какви са предразсъдъците и прочие. Шапка им свалям на тези родители! И тук ми се ще да подчертая, че не само трябва да хулим лошите постъпки, но и да поощряваме добрите. По същия начин, по който лишаваме сервитъорката от бакшиша, когато не сме доволни, но сме щедри, когато е свършила всичко добре и с усмивка.

  Но ето – това, което написах по-горе в статията, че примерът започва в семейството, е вярно. Не осъзнаят ли родителите какво причиняват на децата си, когато ги женят на 13, после опитвай се да му наливаш в главата, че нещата, които прави, са лоши.

  Относно фактическото престъпление с покупко-продажба на хора – то е цяла една отделна тема. Бедна ми е фантазията какво им причиняват на тези деца и в какви филми ги вкарват.

 • Баш мангал:

  Брата мангал се увеличава, демек и електората, какви сурови наказания. Голяма работа, че пребили тук таме някой, важно е кой гласува, а не кой мърсува. Политика. Това е.

 • Pepa:

  …Може много да се пише по темата за циганските бракове, но фактически те не сключват официални бракове и това ги пази от закона. Аз лично няколко пъти съм имала инциденти в болницата, но един беше по-фрапиращ…Посред нощ докараха от циганска сватба “булка”на 12 години, насилена от от 40 годишния си “съпруг” и насочена в детско отделение от спешната помощ. Като се разбра за какво става въпрос, повикахме на консулт гинеколог, а цялата циганска тълпа отвън започна да ни заплашва…Стигна се до полиция, заключване на отделенията и т.н.И какво може да направи закона – нищо! Защото няма регистриран брак, няма подадена жалба за изнасилване, няма нищо – само едно продадено и изнасилено дете…Ами то не е едно, а това си е цяла индустрия….Колко пъти даваха циганските събори на които си продават дъщерите, натруфени и изрисувани??? Защо до сега не се заинтересува никой????

 • Desi:

  @Пепа

  В някои държави липсата на оплакване от потърпевшия или от близките му не би спряло едно разследване по сигнал, подаден от медици. Там медиците са ДЛЪЖНИ да подадат сигнал при признаци на насилие, особено пък над деца. Тук не знам как е, но дори и да са, не знам как тези медицински лица не биха били линчувани от тълпата бесни “сватове”.

 • Анонимен:

  Деси, циганинът е генетично обременен и не подлежи на очовечаване. Има изключения и средата е много важна, но като цяло изключенията просто потвърждават правилото.
  А за пистолетите, така излиза, трябва не само да носим оръжието си в кобура, ами да бъде с патрон в патронника и на предпазител, за да можем да го използваме веднага, без да губим време в зареждане, защото изрода срещу тебе може да е по-бърз. Ужасно е, оказва се че при социализма живеехме много по-добре отколкото сега. Сега живеем в джунгла без правила.
  Във византийският лексикон Суидас е записана една история с бълг. владетел Крум, който питал аварските пленници, защо пропадна държавата им. Те отговорили: Защото съдиите се сдружиха с разбойниците, брат започна на брата да продава и пияните станаха повече от трезвените.
  Та не виждате ли точно описание на съвр. ни жалка българска държавица!

Leave a Reply

Времето лети…
August 2017
M T W T F S S
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Скучни цифри