Get Adobe Flash player

Деси

dugata101 Деси

Здравейте

и добре дошли в моя малък свят в интернет!

Казвам се Деси Каравеликова, а сайтът, на който сте попаднали, е личният ми блог. Тук ще откриете коментари на събития, които ме интересуват, много снимки и мъничко поезия, както и полезни съвети за всеки, който притежава сайт. Повечето ми статии ще бъдат на български език, но ще има и неща, които ще бъдат публикувани на английски заради моите английски приятели. Ако английският не е език, който обичате или разбирате, винаги може да използвате Google Translator, за да преведете това, което ви интересува. Ако желаете да се свържете с мен, моля пишете ми на info [at] createdesigns [dot] eu .

-   -   -

Hi There,

Welcome to my personal little world on the internet.

My name is Desi Karavelikiova . This website is intended to be my personal blog so you can expect to find information about web design, science, lots of pictures and some of my personal thoughts I would like to share with the world.

As my articles will be posted mainly in Bulgarian, please use Google Translator to read my blog in any other language. Should you wish to contact me, please email me at info [at] createdesigns [dot] eu.

12 Responses to “Деси”

 • Здравейте, Деси!
  Беше ми интересно да се запозная с Вашата статия. Радвам се на Вашия интерес към българите. Мен също ме интересуват българите.
  Според мен генетиката (поне официалната) прави своите първи стъпки и не би могла да бъде критерий за истинност, защото се опира на фалшифицираната история. Един пример: монголите не са монголци. Има публикувани изследвания, че монголите основно са европоидни, а монголоидите при тях са малка част. Освен това владетелският знак на Чингисхан онагледява принадлежността му към рода Дуло (той е европоиден). Това се вижда и от владетелските знаци на неговите наследници. Населението на Монголия става монголоидно след завладяването от китайците. И от тук възниква въпросът: за кои монголци става дума в хаплогрупите?
  Аз стигнах до извода, че знаците са обективен критерий за истинност и те предоставят огромна информация. Например, кристала на Снежинката, представен в е-страницата: http://www.za-balgarite.com – връзки: Същност на българите – Съдържание – 2.0. Издания – 2.5. По следите на знак „Тангра”. Докосване до същността на българите – Тяло (pdf) – Тяло (pdf) – с. 39. А на страница 41 е показана топологията на елемента Кислород. Подобна е топологията на елементарните частици. Следователно, от елементарните частици, през някои химически елементи и веществото вода, троичният знак заема съществено място в генетиката и в енергетиката на човека и по.специално при нас българите. Защото нашата същност е свързана с троичността и троичните знаци.
  А на Вашия въпрос: Защо науката не се задълбочава в някои направления, има отговор: защото при подобни изследвания в дълбочина ще се стигне до древността на българите и ще се покажат фалшификациите на историята. И от величието на „Великите сили” няма да остане нищо.
  Стигнах до извода, че съвременното състояние на българите е изплащане на карма в продължение на повече от 1000 години. Тази теза развивам в темата: „Величие” и „падение” (съдба, карма) при българите, представена в цитираната по-горе е-страница.
  Ще се радвам да общуваме, ако проявите интерес.
  Всичко най-хубаво.
  Васил

 • А на въпроса: какви са траките, славяните и прабългарите, отговорът е конкретен: те са българи.
  “Траки” – VІ-то хилядолетие пр.н.е. по земите на България (от Унгария до Мала Азия) се ползват знаци на българите. Същите знаци се ползват и в Плиска и Преслав след 6 хил. години.
  “Славяни” – според съвременната история славяните идват в българските земи от север, през Румъния. Ето защо е толкова силна връзката с румънците, както установяват хаплогрупите. Освен това някои общности в България, известни като наследници на славяните, ползват в шевиците си същите знаци на българите. Въобще понятието “славяни” е твърде късно, за да бъде използвано като определящо в генетиката.
  “Прабългарите” е късно понятие, въведено с конкретна цел, за да разделят древните българи, “прабългарите” и съвременните българи. Интересен е въпросът: Защо Аспаруховите идват в Българие? Отговорът е: да възстановят българската държава, а не да завладяват територии.
  А разликата между траки, славяни и прабългари е хилядите години, през които те са били разделени.
  Звучи ли Ви странно?
  Всичко най-хубаво.
  Васил

 • Я. Й. Шопов:

  Здравейте,
  Имате много хубав и полезен сайт, но никъде не можах да намеря е-мейл адрес за връзка с вас. Затова ви пиша тук.
  Видях качена една ваша статия за Генетични изследвания за произхода на българите. Въпросът е твърде обширен, защото той е изследван в 24 научни статии на 18 независими екипа. Най-пълният обзор на генетичните изследвания за произхода на българите и близостта им с други народи не фигурира в списъка на ползваната от вас литература. Той е:

  Шопов Я. Й. (2007) Генетични изследвания за произхода на българите и близостта им с други народи. Авангардни изследвания на древните българи, т.1 (2), стр.3-47, (2007)
  и основната част от него (без резултатите от оригиналните изчисления) може да намерена тук:
  http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1372907/_._._2007_._-_I
  http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1373037/_._._2007_._-_II
  http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1373253/_._._2008_._-_III
  http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1374209/_._._2007_._-_IV
  http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1374450/_._._2007_._-_V_
  http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1374664/_._._2007_._-_VIII
  http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1374736/_._._2007_._-_IX
  Поздрави,
  Доц, д-р Я. Й. Шопов

 • Desi:

  Благодаря Ви за линковете към Вашето проучване! Отговорих Ви с мейл :)
  Деси

 • Antoaneta:

  Здравейте Деси,
  Днес попаднах на вашата статия “Произход на българите според ДНК изследвания”. Без да зная за вашата разработка аз направих същото проучване през пролетта. Тогава бях удовлетворена от факта, че дори ДНК изседванията показват почти 100% покритие на българския и македонския геном. Какво беше учудването ми днес, когато хвърлих бърз поглед върху труда ви и съответните изводи. Не можех да повярвам! Разбира се веднага отворих моя файл и започнах да проверявам – нямаше грешка! Сравних си и въведените данни от сайта http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
  - всичко си беше както трябва. Едва тогава започнах да проверявам и вашите таблици и се оказа, че има разминаване от таблиците които вие ползвате за основа и действителните такива. Искрено се надявам това да не е “умишлена” грешка от ваша страна. Отчитам факта, че данните публикувани в сайта eupedia търпят обновяване и има вероятност те да са били такива каквито вие ги сочите към момента на ползването им.
  Както и да е. Важен е факта, че изводите които тогава сте направили изобщо не са верни. Бих пренаписала вашето изречение:
  “Изненадващо, България и Румъния имат по-близки стойности, отколкото България и Македония!”, така:
  ” Никак не е изненадващ факта, че България и Македония имат най-близки стойности от които и да са други две страни в Европа.” Дори германци (даже южната й част) и австрийци, за които всички знаят, че са един народ разделен в две държави, стоят по-далеч в тази скала отколкото ние и братята “македонци”.
  Надявам се сама да проверите моите твърдения и да направите необходимото за тяхното огласяване.
  С уважение:
  Антоанета Саид
  П.С. Ако ми отговорите с е-майл, бих могла да ви пратя моите графики.

 • Desi:

  Здравейте, Антоанета. Най-вероятно разминаването се дължи на различната дата на справката, все пак аз писах моята статия през 2011 година и тогава не беше много голям боят на изследваните хора. Ако сте забелязали, таблиците, които съм ползвала от Eupedia, са screenshots и не са манипулирани :) Разбира се, с течение на времето, очаквам нови неща да излязат наяве, но за съжаление в момента съм в майчинство и нямам време да се занимавам с история. За мен родството ни с македонците не е под съмнение, но трябва и да се има предвид, че след откъсването на Македония от България има много насилствено “асимилирани” българки, както и много убити българи. Доколкото ми е известно, в момента там се увеличава процентът на албанското население, и то с бързи темпове. Неминуемо това също се окаже влияние на бъдещи генетични изследвания. Исторически погледнато обаче, сравнителният днк анализ с Македония мен не ме вълнува особено, тъй като всички българи са наясно с историята, този анализ може да послужи по-скоро за натриване на носа на някои македонски “учени”, които го играят повече политици.

  Важно е обаче да се наблегне на близостта ни с румънците, защото “разделянето” ни е по-отдавна и “следите” за него са прикрити по-добре. Въпреки всичко обаче, даже и странични чужди наблюдатели забелязват големи прилики, ако щете и в икономическото ни развитие и състояние, както и в манталитета. За мен лично е интересно защо се говори непрекъснато за близост с бивши съветски републики и ни запращат даже в Хималаите, обаче никой не обелва дума за паралелите със съседна Румъния.

 • Проф. Стефан Велчев:

  Здравейте Деси,
  Казвам се Стефан и от 35 години живея в Милано.
  Геномиката като инструмент за исторически изследване е интересно нещо.
  Възможно е да се стигне много назад във времето и наистина съществуват доста хипотези относно проблематики, които са свързани с антични текстове, шумерски епоси, библейски интерпретации и т.н.
  Бих желал да имам връзка с Вас номер за да мога като дойда в София през април да ви се обадя ако нямате нищо против.

  Сърдечви поздрави

  Стефан

 • Деси:

  Здравейте Стефан, изпратих Ви мейл.

 • ivanejohn:

  Здравейте,

  много нса интересни тези генни изследвания, които най-накрая направиха историята малко по-точна наука ;-))

  лично мен ме интересува дали знаете къде в България правят такива изследвания и най-вече кой може да ги “изтълкува” правилно – да ги прочете.

  Аз лично от любопитство бих си направил.

  П>П>а иначе коментара ми към българските данни е , че ние сме добра генна комбинация от стари балкански народи , заедно с доста сериозни примеси откъде ли не. Но това може би все пак е за добро. Важното е да не се срамуваме от корените си, а да се гордеем с тях.

 • Анонимен:

  Нека разгледаме отново всяка една хаплогрупа открита от Д. Нешева и съавт. от древни български кости:
  Н1 – Древна Европа.
  H1r1 – типична за баските, Северна Испания и Южна Франция.
  H1t1a1 – типична за баските, H1t е открит само сред баските и у древните българи (проба от „манастира на Мостич“).
  H1a2 – клъстър Н1а е свързан с Мегалитната култура и културата на Фуниевидните съдове, и днес се среща в Скандинавия.
  H1an2 – Испания, Франция, Италлия.
  H2a2a1 – днес има има широко разпространение, но H2а, е разпространена основно в Средна Азия (открита е и в ДНК от Катакомбната култура), H2a1 е откирта от сарматско погребение (Ростов на Дон).
  H5 – най-често срещаният подтип на Н в Кавказ, среща се в 20% от балкарците, и грузинците, както и на населението обитаващо в непосредствена близост до двата склона (южния и северния) на Кавказ. H5a е открита в костна ДНК от скитските погребения от Казахстан.
  H7f – Закарпатието, Подолия, неолитен произход.
  H13a2c1 – Кавказ, Иран, Анатолия, и Сардиния.
  H14b1 – Кавказ и Иран.
  HV1 – древна неолитна хаплогрупа, разпространявала се е съвместно с мъжките Т родословия.
  J, J1b1a1 – Катакомбна култура, Унетицка култура, това е хаплогрупата на античните индоевропейци от културата на Бойните брадви и Шнуровата курамика, идентифицирана в погребенията в Ойлау. Носителките и са били в контакт предимно с R1b мъжки родословия. В момента J1b1a1 е с най-висока честота в Австрия, Швейцария и Германия
  Т, T2 – Ямната култура, култура на Шнуровата керамика, сибирските култури (Пазарик, Тагарска, Таштъкска), при погребения на скити на територията на Казахстан, тя е праиндоевропейска, свързана с разселването на мъжките родословия R1a от северните руски степи, и на мъжките родословия R1b родословия от Унетицката култура, на територията на съвр. Германия. В България е извлечена T2a1b1a в костни останки от Ямната култура (5000 г. пр. н.е., некропол Голямата могила, Попово). Днес се среща също в цяла Европа, Поволжието, Централна Украина. Т2 е открита и при тохарските мумии в Синцзян.
  T2g2a – среща се в Германия, Швеция, Великобритания (Уелс).
  U3 – Носители на U3 са около 6 % от населението на Кавказ, което е показателно предвид наличието и` у древните българи. Открита е и при тохарските мумии в Синцзян и при носителите на Андроновската култура. Разпространявале се е съвместно с древните индоевропейци, носителите на Y-хром. R1a.
  U4a2b, U4c1 – древни индоевропейци, Унетицка култура, Катакомбна култура, срещат се в славянските страни, Германия, Иран, разпространявали са се основно с мъжките R1a родословия.
  Също прави впечатление, че сред девнобългарската мт-ДНК, напълно липсват съвременните източноевропейски хаплогрупи U1, U5, типични за славянските народи, разбира се те са с много по-древен произход. Това показва, че българите не са се смесвали масово със славяните в първите векове от пристигането си на Балканите, т.е. онова хумористично и нецензурно стихче от Радой Ралин за прабългарина и славянката, които се любили на полянка, под дървото на сянка, изобщо не отговаря на истината! Това напълно опровергава погрешната хипотеза на Р. Рашев, че още в Кубратова България е имало трайно смесване с източните славяни – антите.
  Както се вижда, клъстърите на мт-ДНК хаплогрупа Н1 има субстратен произход, паралелите с баските, с мегалитните култури са очевидни, същото се отнася и за хаплогрупа HV1. Но хаплогрупа H2 показва индоевропейски поризход, същото се отнася и за хаплогрупите J, T, U4. Хаплогрупите Н5, Н13, Н14, U3 показват недвусмислен паралел с Кавказ. Или казано най-общо, според мт-ДНК, прабългарите или древните българи, са формирани от древни индоевропейски и кавказки родословия.

Leave a Reply

Времето лети…
August 2017
M T W T F S S
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Скучни цифри